ΚΟΣΜΟΣ

Γκάουκ: «Μεγάλο λάθος» η δυσφήμηση της Ελλάδας

Γκάουκ: «Μεγάλο λάθος» η δυσφήμηση της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ επέκρινε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και τους Γερμανούς πολιτικούς που διαπόμπευσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt» ότι «επιθυμεί και ελπίζει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», επαινώντας παράλληλα την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα ήταν εντελώς λάθος εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη ενώ είναι απόλυτα σωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για ορισμένες δηλώσεις που έγιναν σε βάρος της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. «Υπό μία έννοια έχουν και οι λαοί ψυχή και περηφάνια. Τώρα μιλάει αυτή η πληγωμένη ψυχή, η πληγωμένη περηφάνια των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα αλλά και των Ελλήνων μεταναστών που ζουν εδώ και οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά καλά στην κοινωνία μας. Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, δυστυχώς, δυσφημίστηκαν από ορισμένους γερμανούς πολιτικούς ή γερμανικά μέσα ενημέρωσης ή πάντως τους έγινε κατήχηση άνωθεν. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος».

Στον αντίποδα όμως υπάρχουν Έλληνες, Ισπανοί ή Ιταλοί, όπως λέει, «που θέλουν να απωθήσουν το μερίδιο (της ευθύνης) τους για την κρίση, που μας κατηγορούν ότι θέλουμε να αποφασίζουμε για λογαριασμό τους. Και αυτό είναι λάθος. Δεν έχουμε στο μυαλό μας κάποιο κακό σχέδιο για την Ευρώπη. Αντιθέτως, θέλουμε με τις υποδείξεις μας σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, να φροντίσουμε ώστε η Ευρώπη να συνεχίσει να λειτουργεί», τόνισε ο Γκάουκ.