ΚΟΣΜΟΣ

«Στον άερα» οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

«Στον άερα» οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Εμπλοκή παρουσιάστηκε σήμερα στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι αρνείται να διαπραγματευθεί με τα κράτη μέλη.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδηγεί σε ντε φάκτο αποτυχία την προγραμματισμένη αποψινή σύνοδο με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ ενημερώθηκε για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά έως την υστάτη ώρα προσπαθεί να διασώσει την σύνοδο, όπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εκπρόσωπος της προεδρίας.

«Διερευνούμε τα κατάλληλα μέσα ώστε να επαναφέρουμε το Ευρωκοινοβούλιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Κύπριος εκπρόσωπος.

Η αποτυχία της εν λόγω συνόδου θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει ξανά ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 και νέες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν με το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει έτοιμο να συνδιαλλαγεί με τις κυβερνήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα δεχθούν να καλυφθεί η «τρύπα» των 8,9 δισεκ. ευρώ που έχει προκύψει στον προϋπολογισμό του 2012 και έχει αποστραγγίσει τα ταμεία πολλών τρεχόντων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μεταξύ αυτών και του προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών Erasmus.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 προβλέπει δαπάνες ύψους 138 δισεκ. ευρώ, ήτοι μία αύξηση 9 δισεκ. ευρώ (+6,8%) εν σχέσει προς το 2012.