ΚΟΣΜΟΣ

Αποφάσισαν που θα δώσουν τα χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης

Αποφάσισαν που θα δώσουν τα χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως θεσμός, ήταν η νικήτρια του φετινού Νόμπελ Ειρήνης. Ως γνωστόν, το βραβείο συνοδεύεται και από ένα χρηματικό έπαθλο, το οποίο ανέρχεται στα 927.000 ευρώ.

Μετά από συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αποφασίστηκε τα χρήματα από το Νόμπελ να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ταμείου «EU Nobel Prize Children's Projects», υπέρ των παιδιών που υπήρξαν θύματα ενόπλων συγκρούσεων.

«Το Νόμπελ Ειρήνης είναι συνώνυμο με τη συμφιλίωση σε όλον τον κόσμο. Τα χρήματα του βραβείου θα πρέπει να δοθούν στη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον, και ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα θύματα των συγκρούσεων του παρελθόντος και του παρόντος: Τα παιδιά», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο κ. Μπαρόζο.

Το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, το οποίο θα δοθεί επίσημα στους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, απονεμήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στην ΕΕ επειδή η επιτροπή έκρινε ότι προώθησε «την ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη για περισσότερο από έξι δεκαετίες».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα διαγωνισμό που θα επιτρέψει σε τέσσερις νέους Ευρωπαίους, ηλικίας 8 έως 24 ετών, να παραστούν στην τελετή απονομής των βραβείων στο Όσλο.

Οι νεότεροι (8/12) πρέπει να στείλουν ένα σχέδιο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ένα κείμενο που δεν υπερβαίνει τα 120 χαρακτήρες για το τι «σημαίνει η ειρήνη για αυτούς». Οι νικητές θα αποτελέσουν μέρος της επίσημης αντιπροσωπείας της ΕΕ, για να ζήσουν όπως ανέφερε η Επιτροπή, «μιαν αξέχαστη εμπειρία».

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός μέχρι τις 25 του Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα και οι εγγραφές μπορούν να γίνουν στην ιστοσελίδα: www.peaceuropefuture.eu