ΚΟΣΜΟΣ

Πρόκληση 'Ερογλου: «Εισβολείς» οι Ελληνοκύπριοι και όχι η Τουρκία

Πρόκληση 'Ερογλου: «Εισβολείς» οι Ελληνοκύπριοι και όχι η Τουρκία

Σε διαλόγους του κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια, αναφέρθηκε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην πανεπιστημιούπολη του «τεχνικού πανεπιστημίου» Μέσης Ανατολής.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου, μιλώντας προς τους φοιτητές είπε ότι κατά τις συνομιλίες κάποτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόταν στην Τουρκία ως εισβολέα και τότε ο ίδιος γυρνώντας προς τον Ε/κ ηγέτη του έλεγε: «Η Τουρκία δεν είναι εισβολέας, οι πραγματικοί εισβολείς είστε εσείς. Γιατί η βασιζόμενη στον συνεταιρισμό Ε/κ και Τ/κ, Κυπριακή Δημοκρατία, έπεσε θύμα εισβολής από τους Ε/κ».

Αισθάνονται, συνέχισε, ευγνωμοσύνη για την «ειρηνευτική» – κατ’ αυτόν – επιχείρηση το 1974 που έπρεπε να γίνει, επειδή ο στόχος της ελληνικής χούντας ήταν όσοι ήταν αντίθετοι στο στρατό και οι αριστεροί.

Η πλευρά που πρέπει να παρακινηθεί για μια λύση, πρόσθεσε, είναι η ε/κ που απέρριψε τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ το 1986 (δείκτες Πέρεζ ντε Κουεγιάρ) και το σχέδιο Ανάν το 2004. Η πρώτη προϋπόθεση για να παρακινηθούν οι Ε/κ είναι – σύμφωνα με τον Ντερβίς Ερογλου – η άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ και η δεύτερη, να γίνουν θέμα προς συζήτηση οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ το 1983 και 1984 για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

πηγη ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ