ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνα: Οι Τούρκοι θέλουν να είναι κοσμικοί...αλλά με μαντήλα!

Ερευνα: Οι Τούρκοι θέλουν να είναι κοσμικοί...αλλά με μαντήλα!

Οι περισσότεροι Τούρκοι επιθυμούν να κρατηήσει η χώρα τους τον "κοσμικό χαρακτήρα", ωστόσο δεν βλέπουν αρνητκά μέτρα όπως η υποχρεωτική μαντίλα για τις δημόσιες υπαλλήλους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Τουρκικού Ιδρύματος Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών με αφορμή τη μορφή του νέου συντάγματος καθώς το παρόν είναι υπό αναθεώρηση κατά τις προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί απαραίτητη την αναφορά στις αρχές του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενώ το 50,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτες στο νέο Σύνταγμα, οι αρχές προστασίας του κοσμικού καθεστώτος.
Αντίστοιχα, το 40,7% θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθεί η κοσμικότητα αλλά το κράτος θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από όλες τις θρησκείες. Μόνο το 8,7% θέλει να απαλειφθούν οι αναφορές την κοσμικότητα, στο νέο Σύνταγμα.

Το 85% θέλει την τουρκική γλώσσα ως μόνη επίσημη γλώσσα της χώρας, ενώ μόνο το 15% θεωρεί ότι και άλλες γλώσσες μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Ακόμη, το 56% επιθυμεί να διατηρηθεί στο νέο Σύνταγμα η διάταξη για τον ορισμό της υπηκοότητας, ενώ το 35% επιθυμεί στον ορισμό της υπηκοότητας πρέπει να γίνονται αναφορές και σε άλλες εθνοτικές ταυτότητες της Τουρκίας.

Το 53,4% θεωρεί ότι ένα σωστό Σύνταγμα θα βοηθήσει στην λύση του Κουρδικού. Το 70% τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.