ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία και η Ευρώπη ετοιμάζουν μαζί πτήση στον Άρη

Η Ρωσία και η Ευρώπη ετοιμάζουν μαζί πτήση στον Άρη

Στη Νεάπολη στις 21 Νοεμβρίου έληξαν οι εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου των χωρών, που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και του Καναδά.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση υιοθέτησαν τη Συμφωνία για το σχέδιο ExoMars και πήραν απόφαση για τις επενδύσεις στο διαστημικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων και πάνω ευρώ, καθώς επίσης και για τον εκσυγχρονισμό του πυραύλου-φορέα Ariane 5 και την πιθανή συμμετοχή στις εργασίες σχεδιασμού και κατασκευής του αμερικανικού διαστημοπλοίου Orion MPCV.

Αυτές οι αποφάσεις καθορίζουν την ανάπτυξη της κοσμοναυτικής μέσα στα πλησιέστερα χρόνια.

Για τη ρωσική διαστημική επιστήμη η συνάντηση στη Νάπολη έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία από την άποψη της έγκρισης της Συμφωνίας ανάμεσα στην Ροσκόσμος (Ρωσική Υπηρεσια Διαστήματος) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για το σχέδιο ExoMars.

Η εκτόξευση διαστημοπλοίων στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου του σχεδίου έχει προγραμματιστεί για το 2016 και σε Ινστιτούτα Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής συσκευών, που θα τοποθετηθούν στο διαστημόπλοιο Trace Gas Orbiter. Προβλέπεται ότι η Ρωσία θα παράσχει επίσης τον πύραυλο- φορέα Proton.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου είναι η αποστολή στον πλανήτη Άρη του ρόβερ Pasteur (Παστέρ) το 2018, για το οποίο η Ρωσία θα προσφέρει πύραυλο-φορέα, πλατφόρμα καθόδου με κιτ επιστημονικών συσκευών με τη βοήθεια της οποίας το Pasteur θα προσεδαφιστεί πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Εκτός απ’ αυτό, δύο ρωσικές συσκευές θα λειτουργούν στο ίδιο το αρειανό όχημα.