ΚΟΣΜΟΣ

Ο βρικόλακας κυκλοφορεί ανάμεσά μας, προειδοποιούν οι αρχές στη Σερβία

Ο βρικόλακας κυκλοφορεί ανάμεσά μας, προειδοποιούν οι αρχές στη Σερβία

Η πόλη Βάλιεβο (70 χλμ νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου), στη Σερβία, έχει αποκτήσει μία "μασκότ", αρκετά διαφορετική από άλλες του είδους της

Ο βρικόλακας του Βάλιεβο έμεινε άστεγος καθώς κατέρρευσε ο μύλος του και τώρα οι αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να προμηθευτεί μπόλικο σκόρδο!

Το Βάλιεβο άρχισε πριν από κάποια χρόνια να προβάλει ως "μασκότ", σε μία προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, τον Σάβα Σαβάνοβιτς, ο οποίος, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, αποτέλεσε έναν από τους πρώτους βρικόλακες στη Σερβία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, DPA, ο Σάβα Σαβάνοβιτς "ξαναζωντάνεψε", για πρώτη φορά, στην τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου, τον Φεβρουάριο, όταν οι δημοτικές αρχές στο Βάλιεβο, οι τουριστικοί πράκτορες και εταιρίες τροφοδοσίας αποφάσισαν να τον χρησιμοποιήσουν ως "μασκότ", για να προωθήσουν τον τουρισμό στην περιοχή.

Ο θρύλος του βρικόλακα σε μία προσπάθεια προώθησης του τουρισμού, μετεμψυχώθηκε σ' έναν Σέρβο χωρικό, κουρασμένο, χλωμό, μ' ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο, που αποκαλύπτει δύο κοφτερούς κυνόδοντες. Οι διαφημιστές θέλουν τον βρικόλακα να εκσυγχρονίζεται και να σβήνει τη δίψα του, μ' ένα ποτήρι μπύρα, ντόπιας παραγωγής, αντί για το παραδοσιακό αίμα.

Μάλιστα οι... τολμηροί τουρίστες, που θα τα επιλέξουν, θα επισκεφθούν τοποθεσίες μυστηρίου, στα δάση και σε βουνά κοντά στο Βάλιεβο, γεύματα "μαγειρεμένα από τον Σάβα" κι έναν παλιό νερόμυλο, όπου φέρεται να έζησε ο Σάβα Σαβάνοβιτς, στραγγαλίζοντας τους περαστικούς που ζητούσαν καταφύγιο.

Η επικρατέστερη θεωρία θέλει τον θρύλο του μυλωνά-βαμπίρ να έχει επινοηθεί τον 19ο αιώνα από τον Σέρβο συγγραφέα Μίλοβαν Γκλίσιτς, για το βιβλίο του "90 χρόνια μετά". Το βιβλίο στάθηκε αφορμή για να γυριστεί η πρώτη σερβική ταινία τρόμου, με τίτλο "Leptirica" και να περάσει ο Σαβάνοβιτς στη σφαίρα των μύθων.