ΚΟΣΜΟΣ

Φαβορί για Όσκαρ η ταινία για τον Μπιν Λάντεν

Φαβορί για Όσκαρ η ταινία για τον Μπιν Λάντεν

Πριν ακόμα ξεκινήσει η προβολή της ταινίας για την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το «Zero Dark Thirty» θεωρείται φαβορί για τα Όσκαρ, όπως προκύπτει από τις πρώτες κριτικές.

Οι συντελεστές της ταινίας, που σκηνοθέτησε η Κάθριν Μπίγκελοου, αρνούνται ότι ζήτησαν απόρρητες πληροφορίες για να τις αξιοποιήσουν ως πηγές, παραδέχονται όμως ότι πήραν συνέντευξη από έναν αξιωματούχο της CIA κι από άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στη δεκαετή και πλέον καταδίωξη του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Τόσο η Μπίγκελοου όσο και ο σεναριογράφος της ταινίας Μαρκ Μπολ αρχικά μελετούσαν την παραγωγή μίας ταινίας για την αποτυχημένη απόπειρα εντοπισμού του Μπιν Λάντεν στην ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν Τόρα Μπόρα κατά την αμερικανική εισβολή το 2001.

Όμως, τα σχέδιά τους άλλαξαν άμεσα μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Μάιο του 2011 ότι μία μονάδα πεζοναυτών σκότωσε τον Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

Η ταινία εξιστορεί την αναζήτηση του Μπιν Λάντεν κυρίως μέσα από τα μάτια μίας νεαρής αξιωματούχου της CIA, την οποία υποδύεται η Τζέσικα Τσάστεϊν, που βοηθάει στον εντοπισμό του. Ο χαρακτήρας του Ομπάμα εμφανίζεται ελάχιστα στην ταινία.

Η ταινία, διάρκεια δυόμιση ωρών, θα βγει τελικά στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις 19 Δεκεμβρίου-σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών-ώστε να προλάβει να συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες των Όσκαρ που ανακοινώνονται στις 10 Ιανουαρίου ενόψει της τελετής στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Διαγωνισμός χορού με «Gangnam Style» σε φυλακή

Χώρισε τη σύζυγό του μετά από 19 χρόνια, γιατί αποδείχτηκε... άντρας