ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο εσωτερικό της χώρας θα τοποθετηθούν οι πύραυλοι Πάτριοτ

Τουρκία: Στο εσωτερικό της χώρας θα τοποθετηθούν οι πύραυλοι Πάτριοτ

Οι πύραυλοι Πάτριοτ που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει στην Τουρκία δεν θα τοποθετηθούν απ' ευθείας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, αλλά περισσότερο στο εσωτερικό του τουρκικού εδάφους, για να αποδείξει η χώρα στη Ρωσία ότι έχουν αυστηρά αμυντικό προορισμό, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματική πηγή.

"Θέλουμε να απομακρύνουμε τους πυραύλους από τα σύνορα για να αποφευχθεί κάθε παρεξήγηση με τη Ρωσία, και να δείξουμε ότι η ανάπτυξή τους έχει ως μόνο προορισμό την υπεράσπιση της τουρκικής επικράτειας", δήλωσε ο διπλωμάτης.

Οι συστοιχίες των Πάτριοτ θα πρέπει να εγκατασταθούν σε απόσταση "πάνω από δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα", διευκρίνισε.

Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα "το συντομότερο στις αρχές του επόμενου έτους", είπε επίσης ο διπλωμάτης.

Κατόπιν επείγοντος αιτήματος της Άγκυρας, το ΝΑΤΟ έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ που μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους εδάφους-εδάφους που διαθέτει ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ρωσία, ένας από τους τελευταίους υποστηρικτές του καθεστώτος της Δαμασκού, προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι αυτό το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει τις ήδη υψηλές εντάσεις στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.

Σύμφωνα με την Ατλαντική Συμμαχία, τις συστοιχίες των πυραύλων Πάτριοτ θα πρέπει να προμηθεύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία, καθώς και τους στρατιώτες που απαιτούνται για τη λειτουργία τους. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι 400 από τους στρατιώτες της θα σταθμεύουν επί του τουρκικού εδάφους κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης.