ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η δίκη των «κόκκινων πουκάμισων»

Ξεκίνησε η δίκη των «κόκκινων πουκάμισων»

Οι ηγέτες του κινήματος των «κόκκινων πουκάμισων», που το 2010 είχαν αποκλείσει την Μπανγκόκ επί δύο μήνες μέχρι που πραγματοποίησε έφοδο ο στρατός, κάθισαν στο εδώλιο δικαστηρίου της Ταϊλάνδης, κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία».

Οι 24 «κόκκινοι» ηγέτες, μεταξύ των οποίων πέντε βουλευτές, αντιμετωπίζουν θεωρητικά την ποινή του θανάτου για το ρόλο τους στις διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι.

Οι «κόκκινοι», οι οποίοι απαιτούσαν την πτώση της τότε κυβέρνησης, δεν σταμάτησαν παρά έπειτα από μια βίαιη επίθεση του στρατού στο κέντρο μιας τρομοκρατημένης πρωτεύουσας. Η κρίση, η πιο βίαιη που έχει γνωρίσει η σύγχρονη Ταϊλάνδη, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 90 ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 1.900.

Οι περισσότεροι ήταν πιστοί στον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε το 2006 με πραξικόπημα και ζει σήμερα στην εξορία.

Η Ταϊλάνδη είναι ακόμη βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους οπαδούς του Τακσίν και αυτούς που τον βλέπουν ως ένα κίνδυνο για τη μοναρχία και η κατάσταση μοιάζει διαρκώς έτοιμη να αναφλεγεί.

Διαβάστε επίσης:

Δέχονται απειλές για τη ζωή τους λόγω της βασιλικής φάρσας

Βίντεο: Δείτε πώς θα σωθούν οι Κινέζοι από το τέλος του κόσμου