ΚΟΣΜΟΣ

Τα Χριστούγεννα στην εξορία;

Τα Χριστούγεννα στην εξορία;

Η γιορτή των Χριστουγέννων βρέθηκε υπό απειλή. Τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου αυξάνεται ορμητικά ο αριθμός των δυσαρεστημένων με την παρουσία των χριστουγεννιάτικων συμβόλων σε δημόσιους χώρους.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ στην πόλη Σάντα Μόνικα (Santa Monica) είναι απαγορευμένα τα διοράματα με σκηνές από τη ζωή του Ιησού Χριστού και στις Βρυξέλλες έχει ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο γύρω από την τοποθέτηση του κύριου συμβόλου της γορτής- του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε πολύ σύντομα για αυτή την χειμερινή γιορτή και τα σύμβολά της ο κόσμο θα μπορεί να μάθει μόνο από τα παλιά βιβλία, τις ταινίες ή τις αφηγήσεις εκείνων, που είχαν την τύχη να την γιορτάσουν.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η Δύση απορρίπτει την γιορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, όμως ο κυριότερος απ’ αυτούς είναι η υπερβολική ανεκτικότητα, - θεωρεί ο ιστορικός και κοινωνιολόγος θρησκειών Ρομάν Σιλάντιεφ. Ακριβώς η ανεκτικότητα τον τελευταίο καιρό φέρνει περισσότερο κακό παρά καλό,- τόνισε ο Σιλάντιεφ.

- Πριν από λίγο καιρό έχουμε εκδόσει βιβλίο με τίτλο «Ανελέητη ανεκτικότητα». Είναι έργο κοινωνίας φαντασίας με θέμα τι θα απογίνει αν νικήσει αν αγγίξει τα όρια του παραλογισμού το σύγχρονο μοντέλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας και της προστασίας των μειονοτήτων. Σήμερα κιόλας ο αγώνας για την απόλυτη ελευθερία άρχισε να την περιορίζει. Έγινε δυνατή η σύναψη γάμου ομοφυλοφίλων, η νομιμοποίηση της παιδοφιλίας και των ναρκωτικών, ενώ απαγορεύεται η τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικού δέντρου επειδή στο σύστημα νέων αξιών είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ όλα τα προαναφερόμενα.

Στην υποκατάσταση των χριστιανικών αξιών από δήθεν δημοκρατικά ιδεώδη συντελεί σήμερα και ο όλο και ενισχυόμενος ισλαμικός παράγοντας. Ακριβώς η μουσουλμανική κοινότητα μιάς δανικής πόλης αντιτάχθηκε έντονα στην τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία της πόλης. Φοβήθηκαν να θίξουν τα αισθήματα των μη Χριστιανών και στο Βέλγιο. Στη γαλλική πόλη Μονταρζί (Montargis) διεξάγονται επίμαχες συζητήσεις γύρω από τον Σάντα Κλάους. Αυτή η διαθρησκευτική και διεθνική σύγκρουση είναι προβλέψιμη, αλλά είναι μάλλον άλυτη,- είπε ο αναλυτής θρησκειώνκαι θρησκευάτων Γιούρι Ταμπάκ.

- Οι μουσουλμάνοι, που ήρθαν στην Ευρώπη είναι αρκετά επιθετικοί. Τους προκαλούν οργή τα σύμβολα, που απαγορεύονται ή επικρίνονται από τη θρησκεία τους και απαιτούν σεβασμό προς τη θρησκεία τους. Σ΄αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να γίνει κάτι χωρίς συγκρούσεις. Ο ιουδαιο-χριστιανικός πολιτισμός έχει γεράσει, ενώ το Ισλάμ με τον τεράστιο αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων βιώνει πραγματικά τη δεύτερη του νιότη. Το μέλλον εξαρτάται από το τι τροπή θα πάρουν από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στον δημογραφικό τομέα. Με την αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων η γνώμη τους στον κόσμο θα λαμβάνεται υπόψη όλο και περισσότερο.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ