ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το σχολείο δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το μακελειό

ΗΠΑ: Το σχολείο δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το μακελειό

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ για μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και για την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων

μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Columbine, το 1999, όταν δυο σπουδαστές σκότωσαν 12 σπουδαστές και έναν καθηγητή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να εμποδίσει το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Κονέκτικατ.

"Το σχολείο δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό εάν δε γνώριζε προηγουμένως ότι ο δράστης ερχόταν εδώ", δήλωσε ο Μπιλ Μποντ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας σχολείων και πρώην εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με τον Μποντ, στο σχολείο του Νιούταουν συνέβη ό,τι ακριβώς και στην Αουρόρα, του Κολοράντο, όπου τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια μεταμεσονύκτιας προβολής της τελευταίας ταινίας του "Μπάτμαν", ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 58.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια μέτρα ασφαλείας είχε λάβει το σχολείο στο Νιουτάουν, αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η πρόσβαση ήταν περιορισμένη για τους επισκέπτες και οι πύλες ήσαν κλειστές μετά τις 09:30 τοπική ώρα.

Ο Μποντ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούν 100% μαθητές και εκπαιδευτικοί όταν κάποιος ανοίγει πυρ.Όπως είπε, ακόμα και ένας φρουρός και οι κλειστές πύλες δεν θα σταματούσαν το δράστη.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της μικρής κοινότητας Νιουτάουν του Κονέκτικατ προσπαθούν να συνέλθουν μετά το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να βρεί απάντηση στο ερώτημα τί ώθησε τον 20χρονο 'Ανταμ Λάνζα να ανοίξει πυρ και να σκοτώσει 26 ανθρώπους ανάμεσά τους 20 παιδιά και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.