ΚΟΣΜΟΣ

Εθισμένοι στα αντικαταθλιπτικά οι Αμερικανοί

Εθισμένοι στα αντικαταθλιπτικά οι Αμερικανοί
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών που παίρνουν αντικαταθλιπτικά δεν έχουν διαγνωστεί με κάποια ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα που..

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών που παίρνουν αντικαταθλιπτικά δεν έχουν διαγνωστεί με κάποια ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στις ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται στις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών χωρίς να έχουν αποδεδειγμένα οφέλη, δήλωσαν η Τζίνα Παγκούρα, ψυχολόγος και φοιτήτρια της ιατρικής στο πανεπιστήμιο Μανιτόμπα του Κανανδά, και οι συνάδελφοί της που πήραν μέρος στην έρευνα.

"Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αξίζει να παίρνουν αντικαταθλιπτικά άνθρωποι που δεν έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη με δεδομένους τους κινδύνους και τις παρενέργειες των φαρμάκων αυτών", αναφέρει η Παγκούρα στο Ρόιτερς.

Για την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Psychology, η Παγκούρα και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από παλαιότερες ψυχιατρικές, επιδημιολογικές έρευνες οι οποίες περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 20.000 αμερικανών ενηλίκων οι οποίοι είχαν έδωσαν συνεντεύξεις σε γιατρούς από το 2001 έως το 2003.

Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους δήλωσαν στους γιατρούς που τους πήραν συνέντευξη ότι έπαιρναν αντικαταθλιπτικά τον προηγούμενο χρόνο, όμως το ένα τέταρτο αυτών δεν είχε διαγνωστεί με κάποια από τις ασθένειες για τις οποίες χορηγούνται συνήθως τα αντικαταθλιπτικά, όπως η βαριά κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από βαριά κατάθλιψη και 40 εκατομμύρια έχουν αγχώδεις διαταραχές.

Με πωλήσεις που το 2010 έφταναν τα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 3% σε σχέση με το 2009, τα αντικαταθλιπτικά βρίσκονται τέταρτα στην κατάταξη με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνότερα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία IMS Health.