ΚΟΣΜΟΣ

Επιτέθηκε στη Μέρκελ για το «σκάνδαλο» με τις εξαγωγές όπλων

Επιτέθηκε στη Μέρκελ για το «σκάνδαλο» με τις εξαγωγές όπλων

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος αναμένεται να αναμετρηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2013, επέκρινε την κεντροδεξιά κυβέρνησή της διότι επέτρεψε να αυξηθούν ραγδαία οι εξαγωγές όπλων και δεσμεύτηκε πως η κεντροαριστερή αντιπολίτευση θα θέσει τέλος στην ακολουθούμενη πολιτική εάν κερδίσει την εξουσία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα διεκδικήσει την καγκελαρία για λογαριασμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με αντίπαλο την Μέρκελ, χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι η Γερμανία έχει καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων επί των ημερών της.

Οι εξαγωγές όπλων είναι ένα λεπτό θέμα στη Γερμανία, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της και του ρόλου που διαδραμάτισαν κατασκευάστριες όπλων όπως η Krupp στην τροφοδότηση των πολέμων του 19ου και του 20ού αιώνα με τις εξαγωγές όπλων σε διάφορες δυνάμεις.

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αλλεπάλληλες δυτικογερμανικές κυβερνήσεις και κατόπιν κυβερνήσεις της ενωμένης Γερμανίας έθεσαν αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων, ειδικά σε περιφέρειες όπου εξελίσσονται ένοπλες συρράξεις ή παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι σκάνδαλο και εξαιρετικά επικίνδυνο το ότι η Γερμανία έχει καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων του κόσμου», δήλωσε ο Στάινμπρουκ, ο οποίος ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse και δημοσιεύθηκε σήμερα.