ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ορκίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Σίνζο Άμπε, αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, ως ο έβδομος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσα σε έξι χρόνια, και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και την ένταση με την Κίνα για τις εδαφικές τους διαφορές, να διατηρείται.

Ο 58χρονος ένθερμος εθνικιστής, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας για διάστημα ενός έτους έως τον Σεπτέμβριο του 2007, θα ορίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μόλις επισήμως εκλεγεί πρωθυπουργός μέσω κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Το LDP επέτυχε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές, κερδίζοντας 294 έδρες από τις 480 στην ιαπωνική Βουλή, ανακτώντας το ισχυρό πολιτικό του προφίλ, που είχε απολέσει στις εκλογές του 2009.

Η Ιαπωνία όμως ήδη ολισθαίνει σε οικονομική ύφεση, καθώς το ισχυρό γιεν και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, προκαλεί πτώση των εξαγωγών, ενώ και η αυξανόμενη ένταση με την Κίνα, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, εντείνει τα οικονομικά προβλήματα.