ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφοι αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της Βουλής

Δημοσιογράφοι αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της Βουλής

Δημοσιογράφοι της ΠΓΔΜ προχώρησαν σήμερα σε σκωπτικούς σχολιασμούς προς το πρόσωπο του προέδρου της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι και αμέσως μετά αποχώρησαν από την αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη απομάκρυνσή τους από τα θεωρεία της Βουλής, τη Δευτέρα.

Οι δημοσιογράφοι αποδοκίμασαν τον κ.Βελιάνοσκι, την ώρα που αυτός κήρυττε την έναρξη των σημερινών εργασιών της Βουλής.

Τη Δευτέρα, την ώρα που εξεταζόταν ο προϋπολογισμός της χώρας, σημειώθηκαν επεισόδια εντός και εκτός Βουλής.

Μέσα στη Βουλή, η ασφάλεια του κτιρίου απομάκρυνε πρώτα τους δημοσιογράφους που βρισκόταν στα θεωρεία της Βουλής για να καλύψουν τις εργασίες του σώματος και λίγο αργότερα απώθησαν βιαίως τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ όσο και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι εξέφρασαν τη λύπη τους για το περιστατικό με την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από τα θεωρεία της Βουλής, τη Δευτέρα.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η απομάκρυνση των δημοσιογράφων, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται σε λάθος εκτίμηση της ασφάλειας της Βουλής, εν μέσω της έντασης που είχε προκληθεί κατά την εξέταση του προϋπολογισμού.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες κρατικές αρχές να ερευνήσουν ποιος έδωσε την εντολή για την απομάκρυνση τους από τα θεωρεία της Βουλής και να αποδοθούν ευθύνες.

Σήμερα, η συνεδρίαση της Βουλής διεξάγεται χωρίς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, οι οποίοι μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από την αίθουσα της ολομέλειας, αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τις εργασίες του σώματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι και οι υπουργοί της κυβέρνησής του απαντούν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν στήσει παράσταση παρωδίας με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, σε υπαίθριο χώρο στο κέντρο των Σκοπίων.

Η αντιπολίτευση ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης ημίωρους αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σκόπια μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τα επεισόδια της Δευτέρας, η αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή και οι σφοδρές αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχουν πολώσει ιδιαίτερα την πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι έχει δηλώσει ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2013, αν δεν λάβει ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».