ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στην Αυστραλία

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στην Αυστραλία

Ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, βάζει σε δοκιμασία τους Αυστραλούς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται με τα μέτωπα της φωτιάς σε όλη τη χώρα και τις υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας να προσφέρουν ιατρικές φροντίδες σε όσους λιποθυμούν από τη ζέστη.

«Προσέξτε και φροντίστε την ασφάλειά σας, αντιμετωπίζουμε ακραίο καύσωνα σε όλη τη χώρα», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ. «Ακούστε τις προειδοποιήσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Η πόλη Περθ στα δυτικά της χώρας έζησε τη θερμότερη ημέρα τα τελευταία 80 χρόνια, με την πόλη Γιούκλα –σε απόσταση 1.429 χλμ από το Πέρθ- να καταγράφει έως και 48,2 βαθμούς Κελσίου.

Τα νοσοκομεία στην πόλη δέχθηκαν 20 περιστατικά θερμοπληξίας από τη Δευτέρα.

Στην Τασμανία, που παραδοσιακά αποτελεί το δροσερότερο σημείο στη χώρα, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τους κατοίκους στο Χόμπαρτ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους που βρίσκονταν κοντά στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε εκτεταμένες θαμνώδεις εκτάσεις, που τροφοδοτούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή, που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς.

Η νήσος έχει τεθεί σε κατάσταση επαγρύπνησης για πυρκαγιές.