ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: «Ο Τσάβες θα παραμείνει στα καθήκοντά του»

Βενεζουέλα: «Ο Τσάβες θα παραμείνει στα καθήκοντά του»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δεν χρειάζεται να ορκισθεί για τη νέα θητεία του απαραίτητα στις 10 Ιανουαρίου υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, Ντιοσδάτο Καμπέγιο.

Ο στενός συνεργάτης του Τσάβες επεσήμανε πως ο πρόεδρος θα συνεχίσει επ’ αόριστον την ανάρρωσή του από την επέμβαση που υποβλήθηκε για την θεραπεία του καρκίνου και επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ορκωμοσία αποτελεί μία απλή τυπικότητα, η οποία μπορεί να τελεστεί οποιαδήποτε στιγμή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Καμπέγιο κήρυξε την έναρξη της Εθνοσυνέλευσης αυτό το Σαββατοκύριακο και επανέλαβε τις απόψεις και του αντιπροέδρου Νίκολας Μαδούρο πως η απουσία του Τσάβες από την τελετή δεν αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να του αποστερήσει την προεδρία, καθώς το Σύνταγμα δεν καθορίζει αμετάκλητα πότε πρέπει να ορκισθεί ο πρόεδρος ενώπιον στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Αυτό συνεπάγεται ότι ο πρόεδρος θα παραμείνει στα καθήκοντά του, έχει την ρητή εξουσιοδότηση από την Εθνοσυνέλευση να συνεχίσει τη θεραπεία του και θα ορκισθεί όταν θα είναι ικανός», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, βάσει του Συντάγματος, θα κληθεί να αντικαταστήσει τον πρόεδρο σε περίπτωση παραίτησης, έως ότου πραγματοποιηθούν οι επιβεβλημένες νέες εκλογές και αναλάβει ο καινούριος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

Βενεζουέλα: «Ο Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία»