ΚΟΣΜΟΣ

Μητροπολίτης Κρουτίσης: Oρθόδοξοι-καθολικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους

Μητροπολίτης Κρουτίσης: Oρθόδοξοι-καθολικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που ζει σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, γιόρτασε τα Χριστούγεννα τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιανουαρίου.

Εν αναμονή αυτής της γιορτής ο Μητροπολίτης Κρουτίσης και Καλόμνας Γιουβενάλιος απευθύνθηκε στους ακροατές και τους χρήστες της «Φωνής της Ρωσίας» με ευχές:

Η γέννηση του Χριστού αποτελεί γιορτή ελπίδας για τη σωτηρία των ανθρώπων από τις αμαρτίες τους, για τον θρίαμβο της ειρήνης και της καλής θέλησης, για αυτό θέλω να ευχηθώ σε όλους να ενισχύονται στην πίστη και στις καλές πράξεις.

Οι Γραφές αναφέρουν, ότι μόνο ο Κύριος είναι αμετάβλητος. Οι αλλαγές στη ζωή του κόσμου συμβαίνουν συνεχώς. Και ο προβληματισμός για αυτές τις αλλαγές είναι αναγκαίος καθημερινά για έναν βαθυστόχαστο και νηφάλιο άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν πιστό. Ας θυμηθούμε τον Αποστολικό λόγο: δείτε, πράξτε με περίσκεψη, όχι ως παράλογοι, αλλά ως σοφοί, χρόνου φείδου, επειδή οι καιροί είναι πονηροί.

Εδώ υπάρχει η υπόδειξη στην αναγκαιότητα να μην σπαταλάμε άδικα το χρόνο, αλλά να αναπτυσσόμαστε πνευματικά, όσο δύσκολες κι αντιφατικές κι αν είναι οι περιστάσεις. Αυτό είναι το σημαντικό, ενώ οι αλλαγές, όπως και παλαιότερα, θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο είναι να μην νευριάζουμε και να βλέπουμε στη ζωή το κεντρικό της νόημα.

Το 2012 δεν ήταν εύκολο στη ζωή της Εκκλησίας και τους πιστούς της. Αντιεκκλησιαστικές εκστρατείες, που ξεκίνησαν όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, η αυξανόμενη χριστιανοφοβία, η υπερβολική εκκοσμίκευση της κοινωνίας – αυτά και άλλα πολλά πρέπει να ενώνουν όλους τους χριστιανούς, ανεξάρτητα από τα δόγματα, για την προστασία των πνευματικών αξιών τους. Παρόμοιο παράδειγμα έδωσαν σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη και η Πολωνική Ρωμαιο-καθολική Εκκλησία, σημείωσε ο ορθόδοξος επίσκοπος:

Κατά την επίσκεψη του πατριάρχη Κύριλλου στην Πολωνία, μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ζήτημα της από κοινού αντιμετώπισης του ηθικού και πνευματικού μαρασμού της κοινωνίας και των επιθέσεων στην Εκκλησία. Στο μήνυμα, που υπεγράφη στην Πολωνία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι συχνά αντιμετωπίζουμε εχθρική στάση απέναντι στον Χριστό, στο Ευαγγέλιό Του, στον Σταυρό, καθώς και τις προσπάθειες να απομακρυνθεί η Εκκλησία από τη δημόσια ζωή. Έτσι σήμερα, παρά τις υπάρχουσες διαφορές, οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση όχι μόνο της κατευθυνόμενης εναντίον τους εχθρότητας, αλλά και των καταστροφικών τάσεων για την ευημερία της κοινωνίας.