ΚΟΣΜΟΣ

Κρούγκμαν: Η ελληνική κρίση ερμηνεύτηκε λανθασμένα

Κρούγκμαν: Η ελληνική κρίση ερμηνεύτηκε λανθασμένα

Η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε λανθασμένα υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε άρθρο του για τα αίτια της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας στη «New York Times» ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος ισχυρίζεται ότι αν και θα μπορούσε να ειπωθεί πως οι οικονομικές αποτυχίες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι οι οικονομολόγοι δεν διέθεταν τις κατάλληλες απαντήσεις, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι, που γνώριζαν, αλλά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς.

Επιπλέον, ο Πολ Κρούγκμαν θεωρεί ότι η οικονομική κρίση, μέσω διαφόρων διαύλων, οδήγησε σε μία απότομη πτώση των ιδιωτικών δαπανών, η οποία με τη σειρά της επέφερε μείωση των εσόδων και άνοδο της ανεργίας.

Στο σημείο αυτό, σημειώνει, αν και οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να τονώσουν τις οικονομίες τους, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, κυρίως κατά το 2010, όταν η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε, λανθασμένα, ως σημάδι ότι και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις θα έπρεπε να μειώσουν άμεσα τις δαπάνες και τα ελλείμματά τους.

«Από τη στιγμή εκείνη, η λιτότητα άρχισε ατυχώς να εφαρμόζεται ευρέως ως το κύριο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης», τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν.