ΚΟΣΜΟΣ

Η έκθεση της αστυνομίας για τα αμέτρητα θύματα του Τζίμι Σάβιλ

Η έκθεση της αστυνομίας για τα αμέτρητα θύματα του Τζίμι Σάβιλ

Διακόσιες δεκατέσσερις σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμούς και κακοποιήσεις αναφέρει η έκθεση της βρετανικής αστυνομίας για το διάσημο παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ, που πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών.

Η έκθεση της αστυνομίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Από τα θύματά του, το 73% ήταν κάτω από 18 ετών και το 92% ήταν κορίτσια και γυναίκες. Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα του ήταν 47 και το μικρότερο 8. Συνολικά καταγράφηκαν 214 επιθέσεις περιλαμβανομένων 34 βιασμών ή κακοποιήσεων. Η πρώτη επίθεση φέρεται να έγινε, σύμφωνα με την αστυνομία, το 1955 στο Μάντσεστερ και η τελευταία έγινε το 2009. Πραγματοποιούσε επιθέσεις σεξουαλικού χαρακτήρα σε εγκαταστάσεις του BBC για το οποίο εργαζόταν από το 1965 ενώ μια επίθεση είχε καταγραφεί το 2006, στα γυρίσματα της δημοφιλούς εκπομπής Top of the Pops.

Ο Σάβιλ, που χαρακτηριζόταν ένας από τους σημαντικότερους αστέρες του βρετανικού δικτύου τις δεκαετίες του 1970 και 1980, είχε λάβει τον τίτλο του ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για το φιλανθρωπικό του έργο.

«Είναι πλέον σαφές ότι ο Σάβιλ κρυβόταν παραμένοντας σε κοινή θέα, ότι χρησιμοποιούσε τη διασημότητά του και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες για να αποκτά ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε ευάλωτους ανθρώπους επί έξι δεκαετίες», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αποκαλύψεις για την δράση του Σάβιλ προκάλεσαν κρίση στο BBC και οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού διευθυντή του που βρισκόταν μόλις 54 ημέρες στη θέση.