ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ ετών το μικρότερο από τα θύματα του Τζίμι Σάβιλ

Οκτώ ετών το μικρότερο από τα θύματα του Τζίμι Σάβιλ

Ο διάσημος παρουσιαστής του BBC Τζίμι Σάβιλ, που πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών, είχε προβεί σε εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς σε βάρος θυμάτων από 8 ως 47 ετών ορισμένες εκ των οποίων είχαν διαπραχθεί μέσα σε μια ψυχιατρική κλινική και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία προσέφερε εθελοντικά υπηρεσίες, αλλά και στις εγκαταστάσεις του καναλιού επί δεκαετίες.

Από τα θύματά του, το 73% ήταν κάτω από 18 ετών και το 92% ήταν κορίτσια και γυναίκες. Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα του ήταν 47 και το μικρότερο 8. Συνολικά καταγράφηκαν 214 επιθέσεις περιλαμβανομένων 34 βιασμών ή κακοποιήσεων. Η πρώτη επίθεση φέρεται να έγινε, σύμφωνα με την αστυνομία, το 1955 στο Μάντσεστερ και η τελευταία έγινε το 2009. Πραγματοποιούσε επιθέσεις σεξουαλικού χαρακτήρα σε εγκαταστάσεις του καναλιού για το οποίο εργαζόταν από το 1965 ενώ μια επίθεση είχε καταγραφεί το 2006, στα γυρίσματα της δημοφιλούς εκπομπής Top of the Pops.

"Το αποτύπωμα των επιθέσεων του Σάβιλ ήταν τεράστιο", είπε ο Πίτερ Σπίντλερ, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο Σάβιλ δρούσε ως "σεξουαλικός θηρευτής" και η φύση των επιθέσεών του ήταν "ευκαιριακή".

Ο Σάβιλ, που χαρακτηριζόταν ένας από τους σημαντικότερους αστέρες του BBC τις δεκαετίες του 1970 και 1980, είχε λάβει τον τίτλο του ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για το φιλανθρωπικό του έργο.

Ερευνητής της αστυνομίας άρχισαν έρευνα πριν από τρεις μήνες αφού προβλήθηκε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ το οποίο περιείχε καταγγελίες για την δράση του.

"Είναι πλέον σαφές ότι ο Σάβιλ κρυβόταν παραμένοντας σε κοινή θέα, ότι χρησιμοποιούσε την διασημότητά του και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες για να αποκτά ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε ευάλωτους ανθρώπους επί έξι δεκαετίες", αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αποκαλύψεις για την δράση του Σάβιλ προκάλεσαν κρίση στο BBC και οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού διευθυντή του που βρισκόταν μόλις 54 ημέρες στη θέση.