ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα στις φαβέλες

Ο Ομπάμα στις φαβέλες
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί επισήμως τον Μάρτιο τη Βραζιλία...

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί επισήμως τον Μάρτιο τη Βραζιλία, εξεδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρεθεί σε μια από τις "ειρηνικές" πλέον φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, από τη στιγμή που οι αστυνομικές αρχές και ο στρατός εκδίωξαν τους εμπόρους ναρκωτικών.

"Αμερικανοί πράκτορες έχουν επισκεφθεί εδώ και μερικές ημέρες τις φαβέλες όπου η αστυνομία έχει τοποθετήσει άνδρες της νεοσύστατης Ειρηνευτικής Αστυνομικής Δύναμης μετά από την εκδίωξη των εμπόρων ναρκωτικών", ανέφερε μια πηγή της γραμματείας ασφαλείας.

Ούτε η γραμματεία ασφαλείας του κρατιδίου του Ρίο ούτε η αμερικανική πρεσβεία στη Μπραζίλια έδωσαν συγκεκριμένες πληροφορίες για την ημερομηνία επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, αλλά ο βραζιλιάνικος Τύπος έχει γράψει ότι η επίσκεψη πρόκειται να γίνει στις 20 Μαρτίου.

Χθες έγινε γνωστό ότι αμερικανοί πράκτορες επισκέφθηκαν τις φαβέλες της Σιδάδ δε Δέους, δυτικά του Ρίο, και της Προβιδένσια στο κέντρο του Ρίο για να ελέγξουν την πρόσβαση και την κοινωνική τους λειτουργία.

Οι αμερικανοί πράκτορες έχουν ήδη επισκεφθεί τρεις ακόμα φαβέλες, τις Δόνα Μάρτα, Μπαμπιλόνια και Κανταγκάλο που βρίσκονται στην τουριστική περιοχή του Ρίο όπου αφού επιβλήθηκαν δρακόντεια αστυνομικά μέτρα και επενέβησαν οι αρχές οι φαβέλες έχουν αλλάξει πρόσωπο και η ζωή εκεί κυλά ειρηνικά και χωρίς προβλήματα. Συνολικά στο Ρίο υπάρχουν πάνω από χίλιες φαβέλες όπου ζουν περισσότεροι από το ένα τρίτο των έξι εκατομμυρίων κατοίκων του κρατιδίου του Ρίο.

Τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές οφείλονται κυρίως στην προετοιμασία του Ρίο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί εκεί το 2014.