ΚΟΣΜΟΣ

Αλυσίδα με σταυρό; Ναι μεν… αλλά!

Αλυσίδα με σταυρό; Ναι μεν… αλλά!

Το ΕΔΑΔ, αναγνωρίζει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να φορούν εν ώρα εργασίας αλυσίδα με σταυρό πάνω από τα ρούχα, την απαγορεύει όμως σε όσους εργάζονται στον τομέα της περίθαλψης.

Το δικαίωμα των εργαζομένων χριστιανικού δόγματος να φέρουν σε εμφανές σημείο αλυσίδα με σταυρό αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Ωστόσο το ΕΔΑΔ, εξετάζοντας της προσφυγές που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας, απαγόρευσε σε νοσηλευτές και απασχολούμενους στον τομέα της περίθαλψης να φέρουν αλυσίδα με το χριστιανικό σύμβολο στο λαιμό τους όταν εργάζονται.

Πάνω απ' όλα η υγεία των ασθενών

Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ εξέτασε μεταξύ άλλων τις προσφυγές μίας υπαλλήλου της British Airways, την οποία και δικαίωσαν. Η βρετανική αεροπορική εταιρία της είχε απαγορεύσει να φέρει αλυσίδα με σταυρό, γεγονός που συνιστά -σύμφωνα με το ΕΔΑΔ- παραβίαση του κατοχυρωμένου δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Ως εκ τούτου επιδίκασαν στην 61χρονη υπάλληλο αποζημίωση 2.000 ευρώ.

Την τύχη της τελευταίας δεν είχε όμως και μία νοσοκόμα. Όπως έκρινε το δικαστήριο αιτιολογώντας τη σημερινή του απόφαση, η προστασία της υγείας των ασθενών, καθώς και η ασφάλεια στο χώρο των νοσοκομείων είναι πρωταρχικής σημασίας. Έτσι απαγορεύεται σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που περιθάλπουν ασθενείς να φέρουν ελεύθερα αλυσίδα με σταυρό καθώς μία απρόσεκτη κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ασθενών. Το δικαστήριο επιτρέπει στο νοσηλευτικό προσωπικό να φέρει αλυσίδα με σταυρό, αλλά σε κάθε περίπτωση καλυμμένο από τα ρούχα.

Το δικαίωμα των εργαζομένων να φέρουν σύμβολα πίστης είναι μεν κατοχυρωμένο από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο, όπως αναφέρει στη σημερινή απόφαση το ΕΔΑΔ, θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά αν το παραπάνω δικαίωμα ενός ατόμου συνάδει με τα δικαιώματα των άλλων ατόμων.

ΠΗΓΗ DW

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων