ΚΟΣΜΟΣ

Το ρολόι της καταστροφής του κόσμου θα μείνει «παγωμένο» το 2013

Το ρολόι της καταστροφής του κόσμου θα μείνει «παγωμένο» το 2013

Το ρολόι που μετρά αντίστροφα για την καταστροφή του κόσμου θα συνεχίσει να δείχνει πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα το 2013, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον της ανθρωπότητας παραμένουν δυσοίωνες, γι' αυτό οι επιστήμονες απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να αναλάβει δράση μαζί με τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες για την κλιματική αλλαγή.

Το ρολόι συμβολίζει την απειλή της καταστροφής της ανθρωπότητας από πυρηνικά ή βιολογικά όπλα, την κλιματική αλλαγή ή άλλες καταστροφές που έχουν την πηγή τους στον άνθρωπο.

«Το 2012 ήταν χρονιά-ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και σημαδεύτηκε από καταστροφικές ξηρασίες και πανίσχυρες καταιγίδες. Αυτά τα ακραία γεγονότα είναι ακριβώς οι προβλέψεις που κάνουν τα κλιματικά μοντέλα για μια ατμόσφαιρα επιβαρυμένη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου», αναφέρει η επιστολή.

Το ρολόι της συντέλειας πρωτοεμφανίστηκε το 1947, ως ένας τρόπος προειδοποίησης των πυρηνικών επιστημόνων για τους κινδύνους των ατομικών όπλων. Εκείνη τη χρονιά το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη στιγμή της καταστροφής. Το 1953 το ρολόι έδειξε δύο λεπτά πριν την καταστροφή, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου.