ΚΟΣΜΟΣ

Σε εφιάλτη μετατρέπεται το «αεροπλάνο των ονείρων»

Σε εφιάλτη μετατρέπεται το «αεροπλάνο των ονείρων»

Θορυβημένοι είναι οι ειδικοί από τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα συμβάντα με το αεροσκάφος Dreamliner 787, το «αεροπλάνο των ονείρων» της Boeing που έχει από χθες καθηλωθεί στο έδαφος στην Ιαπωνία, αφού, όπως χαρακτηριστικά λένε, όλα αυτά υπερβαίνουν τις «παιδικές ασθένειες» ενός νέου μοντέλου.

Ένα πρόβλημα σε μια μπαταρία προκάλεσε μικρής έκτασης φωτιά και καπνό στο πιλοτήριο ενός Dreamliner, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να παραμείνει «καθηλωμένο» στο αεροδρόμιο του Τόκιο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών, αυτού του είδους το πρόβλημα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «σοβαρό ατύχημα».

Στο μεταξύ, οι δύο ιαπωνικές εταιρείες που διαθέτουν Dreamliner ακινητοποίησαν προσωρινά 24 τέτοια αεροσκάφη.

Για τον Σάντι Μόρις, αναλυτή του οίκου Jefferies International που εδρεύει στο Λονδίνο, το νέο περιστατικό υπερβαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε νέο εμπορικό αεροσκάφος.

«Μετά από χιλιάδες ώρες δοκιμαστικών πτήσεων και χωρίς αμφιβολία πολλές περισσότερες ώρες δοκιμών των συστημάτων στο έδαφος, πρέπει να διευκρινιστεί γιατί ένα σημαντικό πρόβλημα εμφανίζεται μόλις τώρα, αφού ένα νέο αεροσκάφος έχει τεθεί σε υπηρεσία», γράφει σε ένα σημείωμά του.

Σημειώνεται ότι τα εμπορικά αεροσκάφη πάντα εμφανίζουν ελαττώματα που πρέπει να διορθωθούν κατά τα πρώτα χρόνια τους σε υπηρεσία. Το A380, το σουπερτζάμπο της Αirbus που τέθηκε σε υπηρεσία το 2007, εμφάνισε τα τελευταία χρόνια μικρορωγμές στα φτερά, τις οποίες η ευρωπαϊκή κατασκευάστριά του προσπαθεί να αποκαταστήσει.

Αλλά ποτέ μέχρι τώρα το Α380 δεν καθηλώθηκε στο έδαφος. Το Boeing 777 είχε ακινητοποιηθεί προσωρινά το 1997 λόγω προβλημάτων στο κιβώτιο ταχυτήτων.