ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν «βάζει πλάτη» στον Άσαντ

Το Ιράν «βάζει πλάτη» στον Άσαντ

Δάνειο ύψους ενός δισεκ. δολαρίων χορήγησε το Ιράν στη Συρία.

«Η Συρία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για το άνοιγμα πίστωσης ενός δισεκ. δολαρίων μέσω της κρατικής Εμπορικής Τράπεζας της Συρίας και της τράπεζας Saderat, καθώς και πολλά συμβόλαια που αφορούν τους τομείς μεταφοράς ενέργειας και του ηλεκτρικού εξοπλισμού», αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την χορήγηση πίστωσης από το Ιράν στη Συρία, αν και υπήρξαν έντονες φήμες προ πολλού για μυστικές διόδους χορήγησης δανείων από την Τεχεράνη προς τη Δαμασκό, της οποίας τα αποθεματικά σε συνάλλαγμα μειώνονται με αύξοντα ρυθμό από την έναρξη της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, προ 22 μηνών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της διαδικτυακής οικονομικής επιθεώρησης Syria Report, «πρόκειται προ πάντων για μία πολιτική χειρονομία του Ιράν υπέρ της Συρίας και αυτό αποδεικνύει πως παρά τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις (για το πυρηνικό της πρόγραμμα) η Τεχεράνη δεν στερείται πλήρως αποθεματικών».

Τον Αύγουστο του 2011, ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας Αντίμπ Μαγιάλεχ είχε χαρακτηρίσει ως «αστειότητες» τις φήμες για μεταφορά 6 δισεκ. δολαρίων από το Ιράν για να στηριχθεί η συριακή λίρα, όπως υποστήριζαν ξένοι διπλωματικοί κύκλοι.