ΚΟΣΜΟΣ

«Μας παραπλάνησε»: Απογοήτευση στο ίδρυμα του Άρμστρονγκ

«Μας παραπλάνησε»: Απογοήτευση στο ίδρυμα του Άρμστρονγκ

Η δημόσια παραδοχή στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρι από τον Αμερικανό ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, προκάλεσε απογοήτευση στο ίδρυμα κατά του καρκίνου Livestrong, που είχε ιδρύσει ο ίδιος.

Ο ποδηλάτης ίδρυσε το ίδρυμα το 1997, όταν νίκησε τον καρκίνο. Στην εκπομπή της Γουίνφρι παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών ώστε να μπορεί να αγωνίζεται και να κερδίζει τίτλους, μετά την περιπέτεια της υγείας του. Ο Άρμστρονγκ κέρδισε επτά συνεχόμενες χρονιές τον Γύρο της Γαλλίας.

Το ίδρυμα εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο ιδρυτής του «παραπλάνησε τον κόσμο και εμάς κατά τη διάρκεια και μετά την καριέρα του».

Όμως «ακόμα και ύστερα από αυτό, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Λανς (ως πρώην καρκινοπαθή) για την συμπεριφορά του, τη δέσμευση του και την ελπίδα που προσέφερε στους ασθενείς και σε όλους εκείνους που πλήττονται από την ασθένεια αυτή», προστίθεται στην ανακοίνωση του ιδρύματος.

Επίσης, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντι-ντόπινγκ (USADA) Τρέιβις Τάιγκαρτ δήλωσε πως ο Λανς Άρμστρονγκ έκανε «ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» παραδεχόμενος πως έκανε χρήση αναβολικών.

Ο Τάιγκαρτ, ο άνθρωπος που προκάλεσε την πτώση του Άρμστρονγκ συντάσσοντας μια έκθεση 1.000 σελίδων για την υπόθεσή του, «το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα χρήσης αναβολικών στην ιστορία του αθλητισμού» όπως το έχει χαρακτηρίσει, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο διάσημος ποδηλάτης «τελικά παραδέχτηκε πως η σταδιοδρομία του χτίστηκε πάνω σε ένα ισχυρό μείγμα απαγορευμένων ουσιών και κοροϊδίας».

Πάντως, οι αρχές καταπολέμησης του ντόπινγκ θέλουν να ακούσουν κάτι περισσότερο από μια τηλεοπτική εξομολόγηση από την πλευρά του Άρμστρονγκ, αν αυτός επιθυμεί να μειώσει την ποινή ισόβιου αποκλεισμού που του επιβλήθηκε τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Ο Άρμστρονγκ παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών!