ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύφθηκε παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής κατασκοπείας

Αποκαλύφθηκε παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής κατασκοπείας

Ενα διεθνές δίκτυο ψηφιακής κατασκοπείας που χτυπούσε διπλωματικές, κυβερνητικές και ερευνητικές υπηρεσίες, αλλά και βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου αποκάλυψαν οι ειδικοί της ρωσικής εταιρείας λογισμικού Kaspersky Lab.

Oι χάκερς που κρύβονταν πίσω από το δίκτυο ψηφιακής κατασκοπείας με το όνομα «Rorca» από το «Red October» χρησιμοποιούσαν πάνω από 60 διευθύνσεις από διάφορες χώρες, αλλά κυρίως από τη Γερμανία και τη Ρωσία έτσι ώστε να καλύψουν τα ίχνη του κεντρικού τους σέρβερ.

Οι βασικότεροι στόχοι των «Rorca» ήταν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Κεντρικής Ασίας, αλλά και χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με έναν ειδικό, τα περισσότερα χτυπήματα των Rorca έγιναν σε πρεσβείες χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές όπως τη Δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική και σε γενικές γραμμές οι επιθέσεις εστιάστηκαν γύρω από την Ρωσία. Οσον αφορά την Ευρώπη οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Βέλγιο και την Ελβετία.

Οι χάκερς των Rorca, σύμφωνα με το Βήμα, εκτός από χτυπήματα κατά μεμονωμένων υπολογιστών, πιθανότατα να έχουν υποκλέψει και στοιχεία από κινητά τηλέφωνα, βάσεις δεδομένων email, αφαιρούμενους δίσκους.

Βασικός στόχος των χάκερ φαίνεται να είναι η συγκέντρωση πληροφοριών και εγγράφων που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια κυβερνήσεων, εταιρειών ή άλλων υπηρεσιών και οργανισμών.

Τα συστήματα που χρησιμοποιούσαν οι χάκερς του δικτύου αυτού είναι τόσο εξελιγμένα ώστε να μπορούν να παρακάμπτουν τις ασφάλειες κρυπτογραφικών προγραμμάτων όπως το Acid Cryptofiler το οποίο χρησιμοποιούν από το 2011 οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.