ΚΟΣΜΟΣ

«Απογοητευτική η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα»

«Απογοητευτική η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα»

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα για την οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών της.

«Από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά», αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι εφημερίδες του μιντιακού ομίλου WAZ.

Η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται στο εν λόγω έγγραφο στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία δεν επετεύχθη ο στόχος της είσπραξης των 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2012, παρά μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το έγγραφο, για φέτος ο στόχος είναι 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένονται συνολικά εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ αντί των 50 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για μέχρι το τέλος του 2015.

Βερολίνο: Φταίει η πολιτική αβεβαιότητα του 2012

Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει τον βραδύ ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, δεν εμφανίζονται γερμανικές επιχειρήσεις ως αγοραστές ελληνικής κρατικής περιουσίας.

Ωστόσο, διευκρινίζεται στο έγγραφο-απάντηση προς την Bundestag, ότι η Deutsche Telekom αύξησε τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ κατά 10%.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα την χρονιά που πέρασε και τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων είναι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, «ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» για την αρνητικότερη –από ό,τι αναμενόταν- ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2013.