ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλίμα έντασης η Κολομβία

Σε κλίμα έντασης η Κολομβία

Οι αριστεροί αντάρτες της οργάνωσης FARC, (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, που ισχύει εδώ και δύο μήνες. Η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή στην Κούβα από τον Λουτσιάνο Μαρίν εκπρόσωπο της οργάνωσης.

Ο Μαρίν κάλεσε την κυβέρνηση της Κολομβίας να συμφωνήσει σε διμερή κατάπαυση του πυρός όσο είναι σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Όμως, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος τόνισε την Κυριακή από τη Μπογκοτά ότι ο στρατός δεν θα σταματήσει τις ενέργειές του κατά των ανταρτών, μέχρι να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.

Ο πρόεδρος Σάντος είπε πάντως ότι η FARC έχει τιμήσει τη δική της κατάπαυση του πυρός «με κάποιες εξαιρέσεις» κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα είναι πλέον σε ύψιστη επφυλακή για πιθανές επιθετικές ενέργειες. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι αντάρτες έχουν κάνει 57 παραβάσεις σε 14 από τις 32 επαρχίες της χώρας κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Η FARC και η κυβέρνηση της Κολομβίας, είναι σε διαπραγματεύσεις για συμφωνία ειρήνης από το Νοέμβριο. Οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν και πάλι στην Αβάνα την Κυριακή.