ΚΟΣΜΟΣ

Η Κλίντον καταθέτει για την επίθεση στη Βεγγάζη

Η Κλίντον καταθέτει για την επίθεση στη Βεγγάζη

Για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς, καταθέτει σήμερα η Χίλαρι Κλίντον στο Κογκρέσο.

Λόγω της ασθένειάς της από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου, η Κλίντον δεν ήταν σε θέση να καταθέσει στο Κογκρέσο στις 20 Δεκεμβρίου για τα μέτρα ασφαλείας στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη στο οποίο πραγματοποίησαν τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικά και όπλα πολέμου στις 11 Σεπτεμβρίου ένοπλοι ισλαμιστές προσκείμενοι στην Αλ Κάιντα, γεγονός που αμαύρωσε την εικόνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και Τόμας Νιντς, αντικαθιστώντας την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατέθεσαν στο Κογκρέσο και επικρίθηκαν από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, ενώ παραδέχτηκαν ότι το υπουργείο τους «δεν είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας. Ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε επίσης, πως υπήρξε «τεράστιο πρόβλημα» στο αμερικανικό προξενείο.

Το τέλος της θητείας της Κλίντον που προωθούσε επί τέσσερα χρόνια την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα θα σφραγιστεί από την «υπόθεση της Βεγγάζης»: η επίθεση προκάλεσε πολιτική θύελλα ανάμεσα στη δημοκρατική κυβέρνηση και την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση κυρίως ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ακροάσεις, η Αμερικανίδα υπουργός θα διασφαλίσει τη μετάβαση τις προσεχείς ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με τον διάδοχό της, τον γερουσιαστή Τζον Κέρι, ο οποίος θα καταθέσει στη Γερουσία πριν οι ομόλογοί του εγκρίνουν το διορισμό του.