ΚΟΣΜΟΣ

Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αφορούσε σε προσφυγή Κούρδων υποψήφιων βουλευτών, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί από τις τουρκικές αρχές σε ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα με το αιτιολογικό ότι μιλούσαν την κουρδική γλώσσα κατά τη διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησαν την μητρική τους γλώσσα κατά την διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων προκειμένου να γίνουν απολύτως κατανοητοί από το πλήθος που τους παρακολουθούσε και δεν γνώριζε άλλη γλώσσα, πλην της κουρδικής.

Αναγνωρίζοντας το Δικαστήριο την διακριτική ευχέρεια των τουρκικών αρχών να καθορίζουν την γλωσσική τους πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, έκρινε ωστόσο ότι η γενική απαγόρευση της χρήσης μη επίσημων γλωσσών κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκδηλώσεων, σε συνδυασμό με την επιβολή ποινικών κυρώσεων και χρηματικών ποινών συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλει από 10.000 ευρώ στον καθένα από τους έξι προσφεύγοντες για ηθική ικανοποίηση και να πληρώσει συνολικά 6.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.