Ειρηνευτική μονάδα στο Κονγκό επιθυμεί ο Μπαν Κι-μουν

Ειρηνευτική μονάδα στο Κονγκό επιθυμεί ο Μπαν Κι-μουν

Την αποστολή ειρηνευτικής μονάδας στο ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πρόκειται να συστήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την αντιμετώπιση των ανταρτών του κινήματος Μ23 και άλλων ένοπλων ομάδων, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η μονάδα επέμβασης θα απαρτίζεται από μερικές χιλιάδες στρατιωτών και θα έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τις ένοπλες ομάδες από το να επεκταθούν σε περιοχές με πλούσιους φυσικούς πόρους.

«Δεν πρόκειται απλά για τη διατήρηση της ειρήνης αλλά για την επιβολή της. Είναι μια πολύ πιο αποφασιστική στάση», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Θα είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις».

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι η επιβολή της ειρήνης επιτρέπει τη χρήση θανατηφόρων μέσων κατά τη διάρκεια σοβαρών μαχών, ενώ οι επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης προορίζονται προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη και να παρακολουθούν μια ήδη υπάρχουσα κατάπαυση του πυρός.

Ο στρατός του Κονγκό δεν έχει καταφέρει εδώ και εννέα μήνες να καταστείλει τις αυξανόμενες εξεγέρσεις των ανταρτών του Μ23, οι οποίοι, όπως εικάζουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Πάραυτα, ένα νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα χρειαστεί προκειμένου να εγκριθεί η αποστολή στρατιωτικής μονάδας για την επιβολή της ειρήνης. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 15μελές Συμβούλιο είναι πιθανό να συμφωνήσει για τη μεσολάβηση της ειδικής στρατιωτικής ομάδας.