ΗΠΑ: Χιλιάδες ζήτησαν αυστηρότερους νόμους για τα όπλα

ΗΠΑ: Χιλιάδες ζήτησαν αυστηρότερους νόμους για τα όπλα

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στην Ουάσιγκτον, υποστηριζόμενοι από τον υπουργό Παιδείας και βουλευτές, για να απαιτήσουν αυστηρότερους νόμους σε ό,τι αφορά την οπλοκατοχή, έξι εβδομάδες μετά το μακελειό με τους μαθητές στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέτικατ.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της πρωτεύουσας των ΗΠΑ σε κοντινή απόσταση από το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο, κάλεσαν το Κογκρέσο και την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δράσουν «τώρα για τον έλεγχο των όπλων» και «να σταματήσουν» την National Rifle Association (NRA-Εθνική Ένωση Όπλων), το ισχυρό λόμπι των εμπόρων όπλων. Μεταξύ, άλλων ζητούν την απαγόρευση της πώλησης ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου.

«Πρέπει να δράσουμε, να δράσουμε, και όχι πλέον να μιλάμε. Εξ ονόματος του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου (Τζο Μπάιντεν), θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περάσει η νομοθεσία που ενισχύει την ασφάλεια των παιδιών μας, των οικογενειών μας και των κοινοτήτων μας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αρνι Ντάνκαν.

Ανέφερε μάλιστα πως όταν ήταν επικεφαλής του συστήματος των δημόσιων σχολείων του Σικάγο στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, «κάθε δύο εβδομάδες κάναμε την κηδεία ενός παιδιού θύματος πυροβόλου όπλου».

«Αυτό πρέπει να αλλάξει...η χώρα μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό» πρόσθεσε, χειροκροτούμενος από χιλιάδες ανθρώπους που έκαναν σιωπηλή πορεία επί μισή ώρα κουνώντας λευκά πλακάτ που έγραφαν τα ονόματα συγγενών θυμάτων πυροβόλου όπλου ή είχαν φωτογραφίες παιδιών που σκοτώθηκαν από τέτοια όπλα.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Nιούταουν στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε 20 παιδιά και έξι ενήλικες δολοφονήθηκαν από ένα βαριά οπλισμένο ψυχικά διαταραγμένο άτομο στο σχολείο τους.