ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα αντιδράσεων στην Αίγυπτο μετά την απόφαση Μόρσι

Κύμα αντιδράσεων στην Αίγυπτο μετά την απόφαση Μόρσι

«Λάδι στη φωτιά» έριξε η ομιλία του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το βράδυ της Κυριακής, κατά την οποία κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πόλεις της επαρχίας του Σουέζ.

Στις πόλεις αυτές σημειώνονταν βίαιες διαδηλώσεις τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, για 30 ημέρες.

Το κίνημα της 6ης Απριλίου, που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ομιλία του Μόρσι, η οποία αναφέρει: «Μέρα με τη μέρα, ο Μόρσι αποδεικνύει ότι είναι ο χειρότερος πρόεδρος σε όλη την ιστορία της Αιγύπτου. Είναι ένας εγκληματίας, που δεν εργάζεται για το καλό του αιγυπτιακού λαού».

Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα αποφασίσει σήμερα αν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο στον οποίο κάλεσε ο Μόρσι.

Ο Μόρσι κάλεσε σε διάλογο τους ηγέτες όλων των αιγυπτιακών κομμάτων, αλλά και τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον υποψήφιο για την αιγυπτιακή προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι.

Το αριστερό κόμμα του Σαμπάχι, το «Λαϊκό Ρεύμα» ανακοίνωσε ήδη πως «αρνείται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο όσο συνεχίζονται η αιματοχυσία και τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά των διαδηλωτών».

Σαράντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Πορτ Σάιντ, το Σουέζ και την Ισμαϊλίγια σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 ατόμων για την ποδοσφαιρική τραγωδία πριν από ένα χρόνο.

Αδιαφορώντας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι κάτοικοι του Πορτ Σάιντ συνέχισαν να διαδηλώνουν στη διάρκεια της νύχτας και ετοιμάζονται σήμερα για νέες κινητοποιήσεις.