Παραιτήθηκε ο «υπαρχηγός» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

Παραιτήθηκε ο «υπαρχηγός» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

Την παραίτησή του υπέβαλε ο μέχρι πρότινος δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχος Νουσρέτ Γκιουνέρ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Γκιουνέρ παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση εκατοντάδων συναδέλφων του με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και επειδή φοβόταν ότι θα ακολουθούσε και η δική του σειρά.

«Τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοί μου υπό τα όπλα, ορισμένους από τους οποίους τους γνωρίζω πολύ καλά και ποτέ δεν αμφέβαλα για τον πατριωτισμό τους, κρίθηκαν ένοχοι με ετυμηγορίες που εξέδωσαν τα δικαστήρια εξ ονόματος του έθνους», είπε ο ναύαρχος Νουσρέτ Γκιουνέρ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία που έδωσε την Τρίτη.

«Αυτές οι συνεχιζόμενες δίκες, οι έρευνες και οι διώξεις εναντίον τους, έγιναν το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μου», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα Vatan, ο Γκιουνέρ είπε ότι είχε προσπαθήσει να παραιτηθεί και στις 28 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Στη συνέχεια όμως πείστηκε να παραμείνει στο στράτευμα μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε θα αποκτούσε το δικαίωμα να αποστρατευτεί νόμιμα.

«Όταν υπέβαλα την παραίτησή μου στο διοικητή μου, ζήτησα να γίνει αμέσως αποδεκτή γιατί διαφορετικά κάθε μέρα που θα περνούσε θα αυξάνονταν οι πιθανότητες να γίνει γνωστό το αίτημά μου. Και ως αποτέλεσμα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μια σειρά από συνωμοσίες που θα με ενέπλεκαν», υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 300 αξιωματικοί καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση τον Σεπτέμβριο μετά από μια δίκη που διήρκησε 21 μήνες. Όλοι τους κατηγορούνταν ότι συνωμότησαν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μια δεκαετία.