ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Παράνομοι οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική όχθη

ΟΗΕ: Παράνομοι οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική όχθη
Επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των οικισμών και να απομακρύνει όλους τους εβραίους εποίκους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υπογραμμίζοντας ότι οι τακτικές του παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Το Ισραήλ πρέπει, σύμφωνα με το Άρθρο 49 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες εποικισμού χωρίς προϋποθέσεις. Πρέπει αμέσως να αρχίσει μία διαδικασία απομάκρυνσης όλων των εποίκων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει έκθεση υπό την επίβλεψη της γαλλίδας δικαστού Κριστίν Σανέ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικισμοί αποτελούν παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης του 1949, που απαγορεύουν τη μεταφορά άμαχου πληθυσμού σε κατεχόμενα εδάφη, κάτι που ενδέχεται να καθιστά έγκλημα πολέμου.

Τον Δεκέμβριο, οι Παλαιστίνιοι, σε επιστολή τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι σχεδιάζει να διαπράξει νέα «εγκλήματα πολέμου» επεκτείνοντας τους εβραϊκούς οικισμούς, μετά την ντε φάκτο αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ δεν έχει συνεργαστεί με την έρευνα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις επιπτώσεις των οικισμών, κατηγορώντας το συμβούλιο ότι μεροληπτεί εις βάρος του και υπεραμύνεται της εποικιστικής πολιτικής επικαλούμενο ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με τη Δυτική Όχθη.

Οι ανεξάρτητοι επιθεωρητές του ΟΗΕ πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με περισσότερους από 50 Παλαιστινίους που ήρθαν στην Ιορδανία για να καταθέσουν σχετικά με τις κατασχέσεις γης, την καταστροφή των πόρων τους και περιστατικά βίας από την πλευρά των εβραίων εποίκων, σύμφωνα με την έκθεση.