ΚΟΣΜΟΣ

Ύποπτη για διαρροή μυστικών αντικατασκοπείας η Αγκάθα Κρίστι!

Ύποπτη για διαρροή μυστικών αντικατασκοπείας η Αγκάθα Κρίστι!

Την πιο διάσημη συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, την Αγκάθα Κρίστι, θεωρούσε ύποπτη η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5, για διαρροή της αποκρυπτογράφησης του γερμανικού κώδικα «Αίνιγμα» κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών δεν κατηγορεί τη διάσημη συγγραφέα ότι η πράξη της ήταν σκόπιμη, ωστόσο υποστηρίζει ότι πιθανώς να το έκανε ασυναίσθητα, σε ένα από τα βιβλία της.

Πρόκειται για ένα έργο του 1941, με τον μυστηριώδη τίτλο «Ν και Μ». Ο επίμαχος χαρακτήρας ήταν αυτός του ταγματάρχη Μπλέτσλεϊ, ο οποίος συνεργάζεται με το ζεύγος ντετέκτιβ Τόμι και Τάπενς, για να ξεσκεπάσουν πράκτορες των ναζί στη Βρετανία.

Ο ταγματάρχης εμφανίζεται να γνωρίζει «απόρρητες» πληροφορίες για την εξέλιξη του πολέμου, γεγονός που οδήγησε τους αξιωματούχους της MI5 να υποπτευθούν την Αγκάθα Κρίστι. Επιπλέον, το όνομα που έδωσε στον χαρακτήρα, παρέπεμπε στο πάρκο Μπλέτσλεϊ, όπου βρισκόταν το άκρως απόρρητο στρατηγείο αποκρυπτογράφησης των Βρετανών. Εκεί Βρετανοί πράκτορες έσπασαν τον κώδικα «Αίνιγμα» των Γερμανών, γεγονός που συνέβαλε στην εξέλιξη του πολέμου. Η αναφορά αυτή στο βιβλίο της Κρίστι φόβισε την MI5 ότι θα προδώσει την τοποθεσία του στρατηγείου.

Η συγγραφέας είχε στενή φιλία με τον Ντίλι Νοξ, έναν από τους κρυπτογράφους του Πάρκου Μπλέτσλεϊ, ο οποίος ανέλαβε να μάθει γιατί η Κρίστι είχε ονομάσει έτσι τον χαρακτήρα της. Τελικά, η πραγματικότητα απείχε πολύ από τις υποψίες της MI5. Η Κρίστι αποκάλυψε ότι κάποτε είχε κολλήσει μέσα στο τρένο στο σταθμό Μπλέτσλεϊ του Λονδίνου και αποφάσισε να δώσει αυτό το όνομα σε έναν από τους πιο αντιπαθείς ήρωές της.