ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Συρία- Ένοπλοι κατέλαβαν λεωφορείο με 45 αμάχους

Χάος στη Συρία- Ένοπλοι κατέλαβαν λεωφορείο με 45 αμάχους

Στο χάος βυθίζεται η Συρία αφού μεταξύ άλλων σημειώνονται απαγωγές, δολοφονίες και μαζικές εκτελέσεις.

Ομάδα ενόπλων ανδρών αιχμαλώτισε 45 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που κατευθύνονταν με λεωφορείο από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ στη Δαμασκό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα αραβικά μέσα.

Τον Αύγουστο του 2012, ένοπλοι είχαν απαγάγει στην Συρία λεωφορείο με 48 Ιρανούς που η Τεχεράνη υποστήριζε ότι ήταν άμαχοι προσκυνητές και οι αντάρτες ότι ήταν Ιρανοί στρατιωτικοί.

Παράλληλα, στρατηγός του επίλεκτου ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σκοτώθηκε σήμερα στη Συρία .

Ο στρατηγός Χουσάμ Χοσνεβίς δολοφονήθηκε , καθώς εκινείτο στην οδική αρτηρία Δαμασκού-Βηρυτού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, "ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες" σκότωσαν τη νύχτα τον Χουσάμ Χοσνεβίς κοντά στη συριακή πόλη Ζαμπαντάνι, μερικά χιλιόμετρα από τα λιβανικά σύνορα.

Ο Χοσνεβίς προήδρευε της "Ιρανικής Επιτροπής για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου", η οποία συγκροτήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Λίβανο και τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Δημοσίευμα της λιβανικής εφημερίδας Αλ Σαφίρ αναφέρει ότι ο ιρανός αξιωματούχος είχε μεταβεί "στη Συρία και συγκεκριμένα στο Χαλέπι, για να μελετήσει σχέδια ανοικοδόμησης της πόλης".
Παρόλα αυτά, οι Σύροι αντάρτες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Τεχεράνη ότι στέλνει μαχητές να βοηθήσουν Άσαντ να συντρίψει την 22μηνη εξέγερση, κατηγορία που το Ιράν έχει αρνηθεί.

Την ίδια ώρα μαίνονται οι μάχες στρατού και ανταρτών τόσο στην πρωτεύουσα Δαμασκό όσο και στην περιφέρεια.

Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη αλ Σανταντέχ στην επαρχία Χασάκα -στη μεθόριο με το Ιράκ- έπειτα από τριήμερες αιματηρές μάχες .

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 Σύροι στρατιωτικοί και 30 αντάρτες καθώς και “δεκάδες εργαζόμενοι” της κρατικής συριακής πετρελαϊκής εταιρείας - σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις για την κατάληψη της πόλης.

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τη συνοικία-κλειδί Τζομπάρ στην Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από πολλές εβδομάδες αδιάκοπων, πεισματικών μαχών με τους αντάρτες, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Επίσης στην επαρχία Χομς, η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε για “δέκατη συνεχόμενη ημέρα” την Παλμύρα, άλλοτε τουριστικό προορισμό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αντικαθεστωτικός, ο Μοχάμαντ αλ Χάτιμπ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο βομβαρδίστηκε επίσης η Ραστάν, πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες εδώ και περίπου ένα χρόνο.