ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας των «Αγανακτισμένων» Στεφάν Εσέλ

Πέθανε ο συγγραφέας των «Αγανακτισμένων» Στεφάν Εσέλ

Ο συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «Αγανακτείστε», Στεφάν Εσέλ, άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε η σύζυγός του.


Ο Γάλλος Στεφράν Εσέλ ήταν γνωστός ως διανοούμενος, αντιστασιακός, επιζήσας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, ένας εκ των συντακτών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην διπλωμάτης.

Ωστόσο, το βιβλίο που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο ήταν το μικρό μανιφέστο «Αγανακτείστε», το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και βάφτισε το λεγόμενο κίνημα των «Αγανακτισμένων» στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συνέπεσε με την Αραβική Άνοιξη και ενέπνευσε το κίνημα «Occupy Wall Street» στη Νέα Υόρκη.

Προσωπικότητα της γαλλικής αριστεράς και ένθερμος ευρωπαϊστής, από το 1983 , μετά τη συνταξιοδότησή του, εξέδωσε σειρά βιβλίων, ανάμεσά τους το «Αγωνιστείτε», μαζί με τον Ζιλ Βαντερπότεν (2011), και την έκκλησή του κατά των πυρηνικών όπλων με το «Απαιτείστε! Έναν πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό».

Πέρυσι, ο Στεφάν Εσέλ εξέδωσε στη Γαλλία το «Ας κηρύξουμε ειρήνη! Για την πρόοδο του πνεύματος», το οποίο περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Δαλάι Λάμα.

Ο Στεφάν Εσέλ γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1917 στο Βερολίνο και έφθασε στη Γαλλία σε ηλικία 7 ετών. Ήταν γιος του Φραντς και της Ελεν Χέσελ, οι οποίοι θα αποτελέσουν μαζί με τον συγγραφέα Ανρί-Πιερ Ροσέ το «τρίο» του αυτοβιογραφικού του μυθιστορήματος που γυρίστηκε ταινία από τον Φρανσουά Τριφό με τον τίτλο «Jules et Jim».

Έπειτα από σπουδές Φιλοσοφίας στην Ecole Normale Superieure, εντάχθηκε στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις το 1941. Συνελήφθη από την Γκεστάπο και μεταφέρθηκε στο Μπούχενβλαντ το 1944.

Μετά την Απελευθέρωση υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, όπου και θα συμμετάσχει στη σύνταξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.