ΚΟΣΜΟΣ

Η τελευταία μέρα του Πάπα Βενέδικτου στο Βατικανό

Η τελευταία μέρα του Πάπα Βενέδικτου στο Βατικανό

Η νύχτα της Πέμπτης θα βρει το Βατικανό χωρίς Πάπα.


Η τελευταία ημέρα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ έχει σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά από τους αξιωματούχους του Βατικανού, οι οποίοι έπρεπε να ορίσουν οι ίδιοι το τελετουργικό, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Η έλλειψη αυτή στον κανονισμό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και 598 χρόνια, όλοι οι ποντίφικες εγκατέλειπαν την Αγία Έδρα μαζί με τα εγκόσμια.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τη χθεσινή ημέρα, που πραγματοποιήθηκε η τελευταία δημόσια ακρόαση του Βενέδικτου ενώπιον 200 χιλιάδων πιστών, η Πέμπτη θα περάσει ήσυχα.

Ο Βενέδικτος θα συναντήσει αρχικά τους καρδιναλίους που θα πάρουν μέρος στο Κονκλάβιο εκλογής του νέου Πάπα και βρίσκονται ήδη στη Ρώμη.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα, ανώτατοι αξιωματούχοι του Βατικανού και ένα απόσπασμα της Ελβετικής Φρουράς, που προστατεύει κατά παράδοση την κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα αποδώσουν τιμές στον Βενέδικτο.

Στη συνέχεια, ένα ελικόπτερο θα τον μεταφέρει στη θερινή παπική κατοικία, στο Castel Gandolfo. Εκεί θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να ξεκινήσει τη μοναστική ζωή. Μόλις εγκατασταθεί στα διαμερίσματά του, ο ποντίφικας θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό από το μπαλκόνι του στο κόσμο που θα έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού, ενός από τα ωραιότερα της Ιταλίας. Αυτή θα είναι και η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ως Πάπα.

Ο πρώην πάπας θα πάρει τον επίσημο τίτλο «Η Αγιότης του Βενέδικτος 16ος, επίτιμος πάπας».

Σήμερα στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) η Ελβετική Φρουρά θα φύγει σύμφωνα με το τελετουργικό από τα παπικά δώματα και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του νέου Πάπα.

Η επίσημη ισχύς της παραίτησης του Βενέδικτου θα ανοίξει την περίοδο της «κενής έδρας», κατά την οποία ο καρδινάλιος Καμεράριος αναλαμβάνει επικεφαλής της Αγίας Έδρας. Το βάρος αυτό πέφτει στον πιστό γραμματέα του Πάπα, τον καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε.

Το Βατικανό θέλει να έχει εκλέξει το νέο ποντίφικα μέχρι να ξεκινήσουν οι λειτουργίες για το Πάσχα των Καθολικών, που είναι στις 31 Μαρτίου.