ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Αποφασίστηκε μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3%

Κροατία: Αποφασίστηκε μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3%

Τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών λειτουργών κατά 3% αποφάσισε η κροατική κυβέρνηση. Η μείωση θα ισχύσει άμεσα, από την πληρωμή των μισθών του Μαρτίου, διευκρινίστηκε.

Πρόκειται για απόφαση, την οποία είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εργατικών συνδικάτων του δημόσιου τομέα, που υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση δεν θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ύφεσης, αντιθέτως θα αυξήσει τον αριθμό των ανέργων.

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη θέση της, ανακοινώνοντας ότι η μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι αναγκαία, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση είχε μόνο μια επιλογή, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Με τη μείωση των μισθών,εξασφαλίζεται ποσό ενός δισεκατομμυρίου κούνα στον προϋπολογισμό.

Από την απόφαση της κυβέρνησης, εξαιρούνται οι δάσκαλοι και καθηγητές, των οποίων οι μισθοί θα αυξηθούν, σε πρώτο στάδιο, κατά 6%. Ωστόσο, στη συνέχεια οι μισθοί τους θα μειωθούν κατά 3%, με συνέπεια η τελική αύξηση στους μισθούς τους να κυμαίνεται περίπου στο 3%. (1 ευρώ=7,5 κούνα)