ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις για την επέτειο της σύλληψης Οτσαλάν

Διαδηλώσεις για την επέτειο της σύλληψης Οτσαλάν
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία για τη 12η επέτειο από τη σύλληψη του ηγέτη...

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία για τη 12η επέτειο από τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Περίπου 100 Κούρδοι διαδηλωτές συνελήφθησαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ συγκεντρώθηκαν δύο χιλιάδες άνθρωποι για να καταδικάσουν τη σύλληψη του Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα, προτού προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία σε έναν από τους μεγάλους οδικούς άξονες της περιοχής.

Όταν οι αρχές τους εμπόδισαν να προχωρήσουν, οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Περίπου 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν και τουλάχιστον ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν.

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, σε υποστήριξη του κουρδικού ζητήματος και σε διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στη γειτονική επαρχία Μπατμάν, η αστυνομία κατέστειλε με τη βία παρόμοια διαδήλωση που έγινε σε υποστήριξη της ηγετικής μορφής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Χακάρι, το Βαν και τη Σανλιούρφα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για πολλές συλλήψεις.