ΚΟΣΜΟΣ

Οι θεωρίες για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Οι θεωρίες για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Η ανακοίνωση του αντιπρόεδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες περιείχε και ευθείες κατηγορίες προς τις ΗΠΑ, ότι δηλητηρίασαν με καρκίνο τον πρόεδρο της χώρας.


Λίγο αργότερα, δύο αξιωματούχοι της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ απελάθηκαν από τη Βενεζουέλα, με κατηγορίες στρατιωτικής κατασκοπείας και συνωμοσίας για την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Οι κατηγορίες του Μαδούρο προς την Ουάσινγκτον δεν ακούγονται πρώτη φορά. Ο ίδιος Ούγκο Τσάβες, τον Δεκέμβριο του 2011 είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ, με αφορμή την είδηση ότι και η Κριστίνα Κίρχνερ προστέθηκε στη λίστα των Νοτιοαμερικών ηγετών, που έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Τότε είχε υποστηρίξει ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να έχουν αναπτύξει κάποια μέθοδο και καταφέρνουν να προκαλούν καρκίνο στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. «Δεν θα μου φαινόταν περίεργο να έχουν αναπτύξει (οι ΗΠΑ) μια τεχνολογία, για να προκαλεί καρκίνο και κανείς να μην το γνωρίζει μέχρι τώρα... Δεν ξέρω. Απλά σκέψεις κάνω», ήταν τα λόγια του Τσάβες.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είχε επιβιώσει από δεκάδες σχέδια δολοφονίας των Αμερικανών, τον είχε προειδοποιήσει: «Τσάβες, πρόσεχε. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανεπτυγμένη τεχνολογία. Είσαι πολύ αμελής. Πρόσεχε τι τρως, τι σου δίνουν να τρως... μια μικρή βελόνα και σου εγχέουν ποιος ξέρει τι».

Η λίστα των Λατινοαμερικάνων ηγετών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο περιλαμβάνει τον Σεμπαστιάν Πινέιρα πρόεδρο της Χιλής, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον Χουάν Μανουέλ Σάντος της Κολομβίας και τον Ραφαέλ Κορέα, πρόεδρο του Ισημερινού. Επίσης, σε θεραπεία για τον καρκίνο έχουν υποβληθεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ο πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο.