ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Κατήγγειλε τη συμφωνία για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Βουλγαρία: Κατήγγειλε τη συμφωνία για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο κατήγγειλε με νομοσχέδιο την τριμερή συμφωνία Ρωσίας-Βουλγαρίας- Ελλάδας για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


Συνολικά 115 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της καταγγελίας, 25 κατά και 2 απείχαν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

Την καταγγελία της συμφωνίας είχε εισηγηθεί η κυβέρνηση Μπορίσοφ τον Φεβρουάριο, πριν παραιτηθεί.

Την αρχική απόφαση για να αποσυρθεί από την κατασκευή του αγωγού είχε λάβει η βουλγαρική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2011, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο, κατά την οποία προτάχθηκαν περιβαλλοντικοί και τουριστικοί λόγοι ενάντια στην κατασκευή του αγωγού. Για να καταλάβουν οι κάτοικοι του Μπουργκάς ποιες θα ήταν οι συνέπειες, αρκεί να σκεφτούν την εικόνα ενός γιγάντιου τάνκερ μπροστά από τους τουρίστες: «Κανείς από τους παραθεριστές δεν θέλει να βλέπει ή να κάνει μπάνιο δίπλα σε ένα τάνκερ», είπε χαρακτηριστικά ο Ιβάν Κοστόβ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας εγκατέλειψε μία ακόμα ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία, την κατασκευή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Μπέλενε.