ΚΟΣΜΟΣ

Άδειο το φέρετρο του Τσάβες κατά την περιφορά στο Καράκας;

Άδειο το φέρετρο του Τσάβες κατά την περιφορά στο Καράκας;

Επί επτά ώρες το πλήθος των Βενεζουλάνων με δάκρυα στα μάτια, φορώντας κόκκινα ρούχα, κρατώντας φωτογραφίες του Ούγκο Τσάβες και φωνάζοντας συνθήματα, ακολουθούσαν την περασμένη Τετάρτη στους δρόμους του Καράκας ένα φέρετρο…κενό.

Όπως αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα Abc, ο «κομαντάντε» πέθανε στην Κούβα κι όχι στη Βενεζουέλα, ενώ οι φανατικοί υποστηρικτές του, οι οποίοι θρηνούσαν πίσω από το, καλυμμένο με την σημαία της Βενεζουέλας, φέρετρο δεν περιείχε τη σορό του Τσάβες.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες αξιωματούχων από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις οποίες, το άψυχο σώμα του μεταφέρθηκε μυστικά από την Κούβα και τελικά τοποθετήθηκε στο φέρετρο μόλις ολοκληρώθηκε η πορεία και έκανε την είσοδό του στην Στρατιωτική Ακαδημία. Εκείνη, μάλιστα, ήταν η μοναδική στιγμή που οι τηλεοπτικές κάμερες δεν μπορούσαν να καταγράψουν τίποτα, με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να στολιστεί το φέρετρο με λουλούδια και να επανατοποθετηθεί η σημαία.

Την ίδια στιγμή, όταν το πλάνο εστίασε στο ανοιχτό φέρετρο, κάποιοι είπαν πως διέκριναν το πρόσωπο του Τσάβες πρησμένο ενώ στο κεφάλι του δεν υπήρχαν μαλλιά, θέλοντας να υποστηρίξουν πως οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δεν είναι πραγματικές.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, στόχος δεν ήταν να εξαπατηθεί ο λαός της Βενεζουέλας, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να ακουμπήσουν το φέρετρο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το πραγματικό που περιείχε τη σορό.