ΚΟΣΜΟΣ

Η ωφέλιμη και επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη

Η ωφέλιμη και επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τον πλανήτη μας. Κάποιοι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί ήδη μέσα σε μερικές δεκαετίες, ενώ άλλοι μετά από εκατοντάδες χρόνια.

Ένα πράγμα είναι σαφές: ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη ξεκινήσει και είναι αδύνατο να τη σταματήσει κανείς. Τι προοιωνίζεται περισσότερο για την ανθρωπότητα: οφέλη ή προβλήματα;

Η ευθύνη για τη διαδικασία της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής ανήκει στον άνθρωπο μόνο ενμέρει, γιατί αυτός είναι που «θερμαίνει» την ατμόσφαιρα, χτίζοντας μεγάλες πόλεις και αυξάνοντας την παραγωγή. Αλλά αυτός δεν είναι ο βασικός παράγοντας. Ο πλανήτης μας έχει τους δικούς του κύκλους ψύχους και θέρμανσης. Και οι άνθρωποι απλώς επιταχύνουν αυτές τις διαδικασίες, εξηγεί ο επικεφαλής του κλιματικού προγράμματος του World Wildlife Fund Αλεξέι Κοκόριν:

Η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος προσδιορίζεται από τους ωκεάνειους κύκλους με μια περίοδο 60-70 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες δύο δεκαετίες δεν θα είναι απαραίτητα θερμότερες από τις προηγούμενες, μπορεί να είναι και ψυχρότερες. Αλλά ήδη οι δεκαετίες, που θα ακολουθήσουν, μπορεί να είναι σημαντικά πιο ζεστές. Αυτό δεν είναι μια απλή γραμμική αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά μια κυματοειδής διαδικασία.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια οι προγνώσεις του καιρού είναι απίθανο να μας χαροποιήσουν: ακραίοι παγετοί και ξηρασίες, τυφώνες και πλημμύρες θα εκδηλώνονται ακόμη πιο συχνά. Το κλίμα έχει τεθεί εκτός ισορροπίας. Η τήξη των παγετώνων απειλεί με ξηρασία την Ασία. Να όμως, που για τους κατοίκους των βορείων χωρών το λιώσιμο των πάγων μπορεί να προσφέρει ορισμένο όφελος, είναι πεπεισμένος ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και συνεργασίας του Διεθνούς Κέντρου Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης Βλαντίμιρ Μπέρντιν:

Αν μιλήσουμε για τη Ρωσία, θετικός παράγοντας θα αποδειχθεί η αύξηση της διάρκειας της περιόδου ναυσιπλοΐας στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό. Θα αυξηθεί επίσης η διάρκεια της περιόδου βλάστησης των φυτών, πράγμα, που αποτελεί κέρδος για τη γεωργία. Εκτός αυτού θα μειωθεί η διάρκεια της περιόδου θέρμανσης και, συνεπώς, οι ποσότητες του καυσίμου που καταναλώνεται.

Στο Βορρά όντως θα επικρατήσουν πιο ζεστές θερμοκρασίες. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι ήδη σήμερα διεισδύουν στη ζώνη της τούνδρας δέντρα από νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας θα φέρει στην ανθρωπότητα και πολλά προβλήματα, θεωρεί ο Αλεξέι Κοκόριν:

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι απλώς η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Το γεγονός ότι θα αυξηθεί κατά ένα μέτρο είναι ήδη αναπόφευκτη. Είναι σαφές ότι αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις ασιατικές παράκτιες μεγαλουπόλεις. Επίσης είναι άσχημο και για τα μικρά νησιωτικά κράτη, όπως για παράδειγμα οι Μαλδίβες.

H ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ