ΚΟΣΜΟΣ

Το ωραίο φύλο στην υπηρεσία του διαστήματος

Το ωραίο φύλο στην υπηρεσία του διαστήματος

Τις ημέρες μας, η διάκριση μεταξύ των λεγόμενων ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων ουσιαστικά έχει εξαλειφθεί. Οι γυναίκες υπηρετούν στο στρατό, διευθύνουν αεροσκάφη και συχνά είναι πιο επιτυχείς από ό, τι οι άνδρες συνάδελφοί τους.

Μπορούν να επιβιώσουν στις πιο σκληρές συνθήκες, εξερευνώντας την Αρκτική, όπως η Τατιάνα Πρόντσιστσεβα - η πρώτη γυναίκα ερευνητής του πόλου τον 18ο αιώνα. Οι γυναίκες εργάζονται πιλότοι δοκιμαστές και σημειώνουν παγκόσμια ρεκόρ, όπως η ένδοξη Μαρίνα Ποπόβιτς. Και από τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα κατακτούν το διάστημα.

Παρόλο που η παγκόσμια κοσμοναυτική προς το παρόν παραμένει βασικά ανδρικό επάγγελμα, κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης ιστορίας των πτήσεων σεαυτές συμμετείχαν 55 γυναίκες. Τρεις από αυτές είναι πολίτιδες της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας. Αυτές είναι η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια και η Ελένα Κοντακόβα. Σήμερα στη ρωσική ομάδα κοσμοναυτών υπηρετούν δυο γυναίκες – η κοσμοναύτης-δοκιμαστής Ελένα Σερόβα και η υποψήφια κοσμοναύτης Άννα Κίκινα.

Οι συνθήκες εκπαίδευσης είναι οι ίδιες για όλους – και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, λέει ο επικεφαλής του Τμήματος εκπαίδευσης κοσμοναυτών του Κέντρου Διεύθυνσης Πτήσεων Αλεξεϊ Τέμεροφ:

- Όλες οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες για όλους, καμιά εξαίρεση δεν γίνεται για τις γυναίκες. Μπορεί μόνο να είναι λιγότερο σκληρές οι απαιτήσεις για τις σωματικές ασκήσεις. Όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις τις δίνουν όπως οι άνδρες.

Ωστόσο οι συζητήσεις για τη σκοπιμότητα της παρουσίας των γυναικών στη διαστημική τροχιά συνεχίζονται. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η παραμονή της γυναίκας στο διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία της. Άλλοι υποστηρίζουν ότι όταν η υγεία και τα προσωπικά προσόντα ικανοποιούν τις απαιτήσεις του επαγγέλματος, η εκπρόσωπος του ωραίου φύλου έχει κάθε δικαίωμα να πετάξει στο διάστημα. Δεν πρέπει να συζητείται το φύλο των κοσμοναυτών, αλλά η συγκεκριμένη αποστολή που τους τίθεται, λέει ο κορυφαίος επιστημονικός λειτουργός του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βαντίμ Γκούσιν:

- Πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ισχυρά σημεία κάθε φύλου και κάθε συγκεκριμένου ανθρώπου. Το κύριο δεν είναι η εκπλήρωση του προγράμματος με βαθμό άριστα συν, αλλά να βρεθεί το κλειδί των ανδρών-μελών του πληρώματος, να βρεθεί κοινή γλώσσα, να μάθει η γυναίκα να είναι ωφέλιμη.

Σύντομα οι γυναίκες μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στους διαστημικούς τουρίστες. Δεν αποκλείεται ότι η πρώτη θα είναι η διάσημη τραγουδίστρια Σάρα Μπράιτμαν. Πέρυσι πέρασε από ιατρικές εξετάσεις και σκοπεύει να αρχίσει τις προπονήσεις το 2014. Επίσης άλλος ένας διαστημικός τουρίστας και πολυεκατομμυριούχος ο Ντένις Τίτο αποφάσισε το 2018 να στείλει στον Άρη διαστημόπλοιο με συζυγικό ζεύγος. Ήδη είναι γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων. Αυτοί είναι οι πειραματιστές επιστήμονες, ο 48χρονος Τάμπερ Μάκαλουμ και η 50χρονη γυναίκα του Τζέιν Πόιντερ.