ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογή Πάπα: Ποια είναι η ιστορία του λευκού καπνού;

Εκλογή Πάπα: Ποια είναι η ιστορία του λευκού καπνού;

Στο σημερινό κονκλάβιο που ξεκινά στο Βατικανό είναι στραμμένα τα βλέμματα των καθολικών και όλοι αναμένουν τον λευκό καπνό. Ποιά όμως είναι η ιστορία της παράδοσης;

Ο Φρεντερικ Μπαουμγκαρτνερ, καθηγητής Ιστορίας στο Virginia Tech University και συγγραφέας του βιβλίου «πίσω από κλειδωμένες πόρτες: Μια ιστορία των παπικών εκλογών» εξηγεί ότι μέχρι το 1800 το γεγονός ότι ο νέος Πάπας είχε εκλεγεί γνωστοποιούνταν όταν άρχιζαν να ξεκλειδώνουν οι πόρτες και τα παράθυρα της αίθουσας συσκέψεων. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις άναβαν τα κανόνια στο Castel Sant 'Angelo. "

Τον 19ο αιώνα, όμως προσθέτει ο Μπαουμγκαρτνερ ο καπνός σήμαινε ότι δεν εξελέγη Πάπας, αφού ο καπνός έβγαινε από τα ψηφοδέλτια που έκαιγαν τελικά οι καρδινάλιοι. Έτσι όταν δεν έβλεπαν καπνό οι πιστοί ήξεραν ότι έχει εκλεγεί νέος Πάπας.

«Η πρώτη αναφορά για τις διαφορετικές σημασίες του λευκού και του μαύρου καπνού εμφανίστηκε στο Κονκλάβιο του 1903. «Ο κύριος λόγος που αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται μαύρος και άσπρος καπνός ήταν επειδή μπερδευόταν ο λαός με το αν τελικά εξελέγη ο νέος Πάπας ή όχι» εξηγεί ο Μπαουμγκαρτνερ.

Από το 1958 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να κάνουν το χρώμα του καπνού πιο εμφανές.

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε LIVE από το Βατικανό την εκλογή του νέου Πάπα